Monday, January 16, 2012

Pattani dan Narathiwat

Dari Hat Yai kami bergerak ke Kelantan melalui Patani. Sebenarnya niat asal nak balik Ipoh dulu kemudian baru pegi Kelantan nak menghadiri kenduri kenduru kawin seorang kawan. Tapi bila pikir-pikir balik, lebih jimat dan cepat kalau terus pegi Kelantan ikut Sungai Golok. Jadi kami pun dengan selambanya pergi ke Kelantan melalui Sungai Golok dan Patani....haha, suka hati ja, orang lain yg risau macam apa...

Pemandangan indah menuju ke Sungai Golok
Keluar je dari Hat Yai, jalan raya semua lebar lebar2 dari Songkhla, Patani hinggalah ke Sungai Golok (Narathiwat) jalannya adalah highway (4/6 lane) tanpa tol sedangkan jumlah kereta tak la banya. Jadi bas (bas van) yg kami naik tu memang bawak selajunya la, 4 jam dah sampai Sungai Golok dari Hat Yai. Di Patani disepanjang jalan lalu banyak kampung dan beberapa pekan kecil. Tapi sebab driver tu bawa laju, tak dapat la nak tangkap gambar sangat...





Rumah-rumah kat Pattani dan Narathiwat ni besar-besar gak. Lansung tak terasa seperti di wilayah bergolak dan wilayah yg dikatakan antara termiskin. Keadaan jalan raya juga sangat bagus. Di sepanjang jalan nampak panyak tulisan thai dan jawi. Tulisan melayu rumi baru sekali je nampak.... Selain tu yg menariknya kebanyakan rumah-rumah yg baru dibina mempunyai unsur senibina Melayu tempatan. Sampaikan bangunan2 kerajaan, sekolah, univesiti dan rumah-rumah orang biasa pun ada senibina Melayu dan Islamik. Di wilayah Patani ada dua universiti iaitu Yala Islamic University dan Prince of Songkhla university Pattani campus. Di Narathiwat ada satu lagi universiti.




Setelah hampir 4 jam kami sampai di wilayah Narathiwat. Di wilayah Narathiwat terdapat dua bandar utama iaitu bandar Narathiwat (ibu negeri) dan bandar Sungai Golok.Di Narathiwat ada sebuah airport dan sebuah universiti.
Tak lama lepas tu kami tiba di bandar Sungai Golok yang merupakan bandar sempadan di Thailand. Bandar Sungai Golok kelihatan lebih maju dan tersusun berbanding pekan Rantau Panjang di sempadan Kelantan.

tiba di wilayah Narathiwat


bandar Sungai Golok, Narathiwat

depan kompleks imigresen Thailand di Sungai Golok



12 comments:

  1. Sg Golok nampak lebih maju sbb banyak kegiatan ekonomi 'sampingan'. Yang memajukannya pun kebanyakannya org Malaysia...

    ReplyDelete
  2. memeng pun..hotel kat sana penuh dengan orang malaysia...tapi jalan raya kat sana memang lebar2 berbanding di kelantan

    ReplyDelete
  3. blog yang bagussss.

    -zrull-

    ReplyDelete
  4. timaseh....biasa je aku tengok =)

    ReplyDelete
  5. bagus nye korang ni kaki jalan.. muda mudi, lelaki plak tuh. jarang nmpk.. keep it up. btw lom sampai lagi ke sini..

    ReplyDelete
  6. takde apa2 pun kalau pattani ni..betul2 nak macam malaysia je..

    btw, dah mmg kaki jalan...lagipun bujang, senang..nak pegi mana main hentam je pegi... =)

    ReplyDelete
  7. tumpang tanya,
    dari hatyai tu dia berhenti sampai golok je ke atau sampai rantau panjang?
    berapa yer harga? kena naik dkt travel agency kat hatyai tu ke?

    ReplyDelete
  8. naik kat station bas hatyai je...tak ingat la berapa..berenti kt sungai golok, jalan kaki menyebrang ke rantau panjang

    ReplyDelete
  9. owh ok,tq for the info. :)

    ReplyDelete
  10. Howdy! I simply want to give a huge thumbs up for the good information you have got here on this post.
    I shall be coming again to your blog for more soon.

    Feel free to surf to my blog seminole county clerk of court florida jobs

    ReplyDelete
  11. Nice blog here! Also your website loads up very fast!

    What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my web site loaded up as fast as yours lol

    Here is my web blog - Tv Music Video Production Toronto

    ReplyDelete
  12. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice
    from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?

    I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast.
    I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to start.

    Do you have any points or suggestions? Many thanks

    Feel free to surf to my blog - right web design

    ReplyDelete