Monday, December 12, 2011

Masjid Agung An-Nur dan jalan-jalan di sekitar Pekanbaru

Masjid Agung An-Nur

Tak lengkap kalau ke Pekanbaru jika tak singgah di Masjid Agung An-Nur. Masjid Agung An-Nur ni ialah sebuah masjid besar yg dibina oleh pemerintah Riau. Masjid ni mempunyai halaman yg sangat luas hampir setara dengan halaman Masjid wilayah di KL. Masjid ini terletak betul-betul di tengah kota Pekanbaru iaitu di Jalan Hang Tuah.

Biasa dari bilik hotel memang boleh nampak masjid ni dengan jelas. Pada waktu malam masjid ni kelihatan sangat indah dan bercahaya. Hari akhir kat Pekanbaru baru sempat singgah masjid ni.

Masjid Agung An Nur di Jalan Hang Tuah (gambar oleh Rilham)halaman masjid yg luas


Jalan-jalan di sekitar Pekanbaru


Hari terakhir sebelum balik, ronda-ronda di Pekanbaru. Sempat la singgah di beberapa tempat seperti Masjid Agung An-Nur. Dah dekat-dekat nak balik tiba-tiba lak hujan. Terpaksa la naik taxi. Ada banyak taxi kat Pekanbaru ni, tapi digalakkan amik taxi Riau Argo (taxi warna kelabu), harganya lebih murah berbanding taxi lain.

Flight petang tu kira-kira pukul 4.10. Baru teringat lansung tak beli apa-apa pun nak buat buah tangan nk bawak balik kampung. Barang-barang kat sini pun sume lebih kurang je mcm kat negara kita. Sebelum balik, diorang bagi sejenis makanan khas riau iaitu bolu kemojo (di Malaysia, bahulu kemboja...haha). Terima kasih banyak ye buat teman-teman di Riau kerana bersusah-payah melayan dan bawa jalan-jalan sepanjang di Pekanbaru ni =)


2 comments:

  1. Kalau singgah di Pasar Bawah, banyak ole-ole yang boleh didapati di situ...

    ReplyDelete
  2. niat asal memang nak singgah, tapi tak sempat. hujan pulak masa tu

    ReplyDelete